Удружење грађана

Темишвар (Timișoara)

Саборна црква; Зграда Епископског двора/Викаријата; Црква Светог Илије/Пренос Mоштију Светог Оца Николаја у Мехали; Црква Светог Георгија у Фабрици

Саборна црква

Стара црква је грађена још 1721. године. На њеном месту се налази садашња црква која је сазидана 1746–1748. године, док је торањ додат 1791. године. Дуборез иконостаса је рад дуборезбара Лазара Јанића из 1832. године, а иконе и зидни живопис истакнутог сликара Константина Данила и његовог ученика Љубомира Александровића из 1834–1843. године. У цркви се налази неколико значајних уметничких обликованих предмета из 18. века. Услед влажења из тла, она је испуцала, фасаде су оронуле, док кров местимично прокишњава. Иконостас је делимично нестручно чишћен а зидне слике на више места оштећене.

saobrnatemisvar

Зграда Епископског двора, садашњег Викаријата са музејском колекцијом

Зграда је изграђена 1748, а обновљена 1906. године у стилу сецесије. Музејска збирка настала је сабирањем уметничких предмета из цркава са подручја темишварског Викаријата.

Minolta DSC

Црква Светог Илије/Пренос Mоштију Светог Оца Николаја у Мехали

Подигнута је у периоду од 1792. до 1796. године на месту старије цркве. Дуборез иконостаса је рад дуборезбара Лазара Јанића из Арада, а иконе Саве Петровића из Темишвара, настале 1819–1820. године. Црква поседује неколико уметничких обликованих предмета из 18. и 19. века. У добром је стању, као и иконостас. Зидни живопис је на више места оштећен.

mehala

Црква Светог Георгија у Фабрици

Подигнута је у периоду од 1745. до 1755. године. Иконостас је у рококо стилу са иконама из 18. и 19. века. Црква поседује збирку покретних предмета из истог времена. Иако се црква добро одржава, иконе су почађале и местимично оштећене.

svdjordjetemisvar

Fabric