Udruženje građana

O „Srbiji kroz vekove“

Udruženje građana „Srbija kroz vekove“ (SKV) osnovano je 25. marta 2008. godine kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana čiji su ciljevi naučno istraživanje i stručna edukacija u oblasti društvenih i humanističkih nauka, kulture i umetnosti, kao i rad s omladinom i studentima i unapređenje i zaštita poslovnih, profesionalnih i strukovnih interesa (član 1 Statuta Udruženja SKV).

U periodu od svog osnivanja do danas SKV je realizovala sledeće projekte. U saradnji sa Ministarstvom za dijasporu Republike Srbije: „Letnja škola istorije „Srbija kroz vekove“ za decu iz dijaspore i valjevske gimnazije, Valjevo, 2008. godine, kao i projekat „U potrazi za rasutim srpskim etnografskim blagom“ 2009. godine, čiji je cilj bio da otkrije, dokumentuje i prikaže javnosti srpski etnografski materijal koji se nalazi u muzejima van Srbije. U saradnji sa Ministarstvom za kulturu Republike Srbije započeta je 2008. godine realizacija projekta „Programske osnove i plan tematskih sadržaja za on-line priručnik o nacionalnoj baštini – Kulturne, istorijske i prirodne vrednosti Srbije kroz vekove“ u okviru koga su do sada realizovane dve pilot-radionice s namerom da se testira osetljivost i zainteresovanost ciljnih grupa (učenika i nastavnika) na određene teme, sadržaje i pristupe. Januara 2014. godine, potpisan je sa Kancelarijom za dijasporu Republike Srbije ugovor o radu na projektu „Srpsko kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo Srba u regionu i dijaspori (MAĐARSKA I RUMUNIJA).

Udruženje SKV čine eminentni stručnjaci, naučnici i univerzitetski profesori (dr Ljubinka Trgovčević istoričar, dr Petar Popović arheolog, dr Mirjana Stevanović arheolog, dr Dragana Gnjatović ekonomista, Vesna Bižić – Omčikus etnolog, Jovan Popović dramaturg i mr Mirjana Milošević komunikolog. Predsednik Udruženja je dr Olga Manojlović Pintar istoričar (Institut za noviju istoriju Srbije), podpredsednik Tijana Čolak-Antić Popović etnolog (Etnografski muzej u Beogradu), a rukovodilac programa dr Vesna Aleksić istoričar (Institut ekonomskih nauka, Beograd).